Wortelkanaalbehandeling

De zenuw in de tand of kies is een levend stukje weefsel in een holte binnenin de tand of kies. De zenuw wordt beschermd door tandbeen (dentine) en glazuur, de buitenste harde laag van de tanden en kiezen.

Door diepe gaatjes, lekkende vullingen of trauma (bv. een val op de tanden en kiezen) kan de zenuw ontstoken raken en zelfs afsterven. Bij een wortelkanaalbehandeling verwijderen we de zenuw, vullen we de ruimte op en kan de kies behouden worden.

De symptomen van zenuwklachten zijn erg kenmerkend. Vaak zijn de klachten erg duidelijk, zoals spontane pijn waardoor u niet meer kan slapen, hevige pijn bij koude of warmte of pijn bij druk op de tand of kies. Soms wordt de ontsteking per toeval ontdekt op een foto als deze geen pijn doet. Ook dan is behandeling nodig om verdere uitbreiding van de ontsteking in het kaakbot te voorkomen.

Tijdens de behandeling wordt begonnen met het lokaal verdoven van het gebied om de tand of kies. Daarna wordt een kleine toegang aan de bovenzijde van de tand of kies gemaakt. Via deze toegang worden de zenuw en bacteriën verwijderd met behulp van vijlen en wordt de tand van binnenuit gedesinfecteerd. De ruimte in de kies wordt opgevuld met rubberen stiftjes en vanaf de bovenzijde afgesloten met een witte vulling.

Meestal wordt een wortelkanaalbehandeling in twee stappen uitgevoerd. Bij de eerste behandeling starten we de wortelkanaalbehandeling en bent u vaak binnen drie dagen van de klachten af, afhankelijk van de mate van ontsteking. In de tweede fase gaan we verder met de behandeling en neemt de diameter van de vijlen toe, waardoor het spoelen we de kanalen uitgebreider kan plaatsvinden. Vaak gebruiken we voor het uitvoeren van een wortelkanaalbehandeling een microscoop.

Mocht de behandeling te complex zijn, omdat de wortelkanalen zijn dichtgeslibd, dan verwijzen we u naar een specialist voor wortelkanaalbehandelingen, de endodontoloog.

Na een succesvolle wortelkanaalbehandeling is de tand of kies klachtenvrij. Het belangrijk de tand of kies goed te beschermen tegen breuk, waardoor we na een jaar vaak spreken met u over een (gedeeltelijke) kroon.

Alle behandelingen